• Okresné kolo v basketbale dievčat
          • Okresné kolo v basketbale dievčat

          • Dňa 26.10.2017 sa uskutočnilo na ZŠ I.B.Zocha v Revúcej okresné kolo v basketbale dievčat. Okresného kola sa zúčastnilo 5 ZŠ, medzi  ktorými nechýbala ani tá naša. Výsledky, ktoré dosiahli naše dievčatá na ihrisku nezodpovedajú ich výkonu. V zápasoch sme nemali toľko šťastia a vďaka nezvládnutej streľbe na kôš sme tak dopadli, pretože šancí na kôš sme mali v každom zápase dostatok. Dievčatám nemôžem uprieť snahu, chcenie. Reprezentovali : Lucia Ďurová, Sabina ČIlliková, Vanesa Horváthova, Amália Lajčáková, Vladimíra Šmídtová, Kristína Lopésová. Za reprezentáciu školy im veľmi pekne ďakujem. (Mgr. Dušan Matúška)

             

            Výsledky si môžete pozrieť tu ------------ Vyhodnotenie_-_OK_v_basketbale_ziacok_ZS.pdf

        • Hokejový zápas HC Košice- HC ´05 Banská Bystrica 5:2
          • Hokejový zápas HC Košice- HC ´05 Banská Bystrica 5:2

          • V piatok 20.októbra 2017 na podnet našich deviatakov zorganizovala  Základná škola S.Tomášika v poradí už tretí rok výlet na hokejový zápas do Košíc. Tentokrát sme si vybrali  šláger 13. kola hokejovej Tipsport extraligy, v ktorom domáci Košičania privítali majstrovský tím z Banskej Bystrice. Celý zápas sa niesol vo svižnom tempe a  dianie na ľade ešte okorenili fanúšikovia a aj naši žiaci, ktorí počas celého zápasu neprestajne skandovali a povzbudzovali domácich. Tí, hnaní skvelými fanúšikmi, sa nám zase odvďačili peknou hrou a ešte krajším konečným výsledkom. Nabudení úžasnou atmosférou a spokojní s výsledkom sme sa dobre naladení vrátili späť domov a veríme, že si takúto super akciu opäť čoskoro zopakujeme.

            Ostatné fotografie nájdete vo fotoalbume :)

        • Cezpoľný beh okresné kolo
          • Cezpoľný beh okresné kolo

          • Naši žiaci sa zúčastnili okresného kola v súťaži cez poľný beh . S výsledkami, ktoré sme dosiahli sme boli nadmieru spokojný. Neskončili sme síce medzi prvými, ale myslíme na budúcnosť. Súťaže sa zúčastnili deti z rôznych škôl od 5 - 9. ročník. Našu školu reprezentovali Amália Lajčáková, Vanesa Horváthová, Adrián Vargovčík, Kevin Samko. Za reprezentáciu školy im veľmi pekne ďakujem (Mgr. Dušan Matúška).

             

            Výsledky si môžete pozrieť tu ------ Tabulka_vyhodnotenia_jednotlivci_1718.pdf

        • Malý futbal mladších žiakov
          • Malý futbal mladších žiakov

          • Dňa 20.09.2017 sa konal v Revúcej pri ZŠ Hviezdoslavova malý futbal mladších žiakov. Tohoto futbalu sme sa zúčastnili aj my. Kde sme získali konečné 3. miesto.

            Našu školu boli reprezentovať : Zolo Gyongyosi, Patrik Balázsy, Lukáš Puška, Kevin Samko, Slavomír Rusnák, Richard Kubenko začo im veľmi pekne ďakujeme (Mgr. Slavomír Sabol)

             

             

             

             

        • Po stopách Sama Tomášika
          • Po stopách Sama Tomášika

          •       Po stopách Sama Tomášika

                               

            Radoslava Zavacká

             

            Školský rok začal v znamení velikána Gemera , Sama Tomášika. Naša škola, ktorá nesie čestný názov – ZŠ Sama Tomášik s MŠ Lubeník, sa tiež zapojila do pripomenutia si tohto velikána a nacvičili sme spolu s pani uč. Beatou Šarlinovou a mojimi kamarátmi predstavenie o Tomášikovi. A teraz niečo málo  o ňom. „Samčo“  ako mu doma hovorili sa z Jelšavskej Teplici presťahoval s rodinou do Chyžného . Tam pôsobil po ukončení gymnázia v obci Gemer a v Rožňave ,potom lýcea v Kežmarku a na nemeckej univerzite kde  študoval filozofiu a teológiu, ako kňaz preto že jeho otec vážne ochorel a podľahol chorobe. Tomášik mal ťažký život. Jeho prvá  manželka od neho utiekla a po troch rokoch sa osmelil hľadať životné šťastie . S druhou ženou, Annou Antonyovou prežil v dobrom i v zlom 47 rokov a mali spolu 13 detí. No z niektorých sa Tomášikovci dlho netešili, pretože opustili tento svet skoro a iba málo detí sa dožilo dospelého veku.  Neskôr sa Tomášik začal venovať básnickej kariére. Jeho najznámejším dielom je hymnická  pieseň Hej ,Slováci.  

            V sobotu 9.9 sa na bicykloch išlo po stopách Sama Tomášika. Vyrážalo sa z Chyžného ,potom do Jelšavskej Teplici a nakoniec do Revúcej .V nedeľu bola slávnostná omša a potom bolo vystúpenie kde sme zahrali naše predstavenie .V pondelok 11.9 sme pre školu zahrali opäť naše predstavenie. Z tadiaľ sme sa presunuli spolu so spolužiakmi a žiakmi z iných tried na cintorín v Chyžnom. Tam mali príhovor pán starosta obce Chyžné Peter Medvec , pani farárka Emília Volgyiová a zástupkyňa riaditeľa základnej školy p. Nikmonová . Po príhovore sme si zaspievali pieseň Hej, Slováci a pobrali sme sa do Evanjelického kostola. Pani farárka povedala pár slov a po jej príhovore sme sa rozdelili do troch skupín. Jedna ostala v evanjelickom kostole, druhá išla do katolíckeho kostola a tretia v ktorej sme boli my sa vybrala do pamätnej izby Sama Tomášika. V nej boli rôzne veci ale aj veľká kronika do ktorej sme sa skoro všetci podpísali. Keď sme vyšli von pán starosta nám ktorým sme vystupovali, poďakoval a dal nám perá s erbom obce Chyžné. S perami v rukách a úsmevom sme sa vystriedali s druhou skupinou v katolíckom kostole . Ten bol oveľa menší ako evanjelický ale tiež bol pekný. Stiesnené priestory nám nedovolili sa  pohybovať v kostole, preto sme sa napríklad na poschodí striedali po dvoch. Ale aj preto, lebo kostol je dosť starý .

            A teraz na záver by som rada citovala text, z nášho predstavenia o Tomášikovi. Nepatrí teda do prvého radu slovenských spisovateľov a básnikov 19.storoči, a predsa jeho hviezda žiarila určitý čas na oblohe literárnej tvorby ako....hviezda prvej veľkosti!

             

            Fotky si môžete pozrieť vo fotoalbume 

        • Začiatok školského roka
          • Začiatok školského roka

          • Základná škola Sama Tomášika s materskou školou Lubeník

             

            Oznam do obecného rozhlasu

             

            Riaditeľstvo Základnej školy Sama Tomášika s materskou školou v Lubeníku oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2017/2018 bude dňa 4. septembra 2017. Zraz žiakov bude pred budovou školy o 7,50 hod.

            Materská škola bude mať v tento deň - t.j. 4.9.2017 prevádzku od 7.00 hod. do 11.30 hod.

             V ďalších dňoch už bude riadna prevádzka od 7.00 hod. do 16.00 hod. Srdečne pozývame do materskej školy aj všetky nezapísané deti do MŠ vo veku od 3 - 6 rokov spolu rodičmi, ktorí majú záujem o predprimárne vzdelávanie svojich detí v MŠ.

        • Poznávame Slovensko
          • Poznávame Slovensko

          • Žiaci 4. - 9.  ročníka sa zúčastnili geograficko-biologickej exkurzie v NP Slovenský kras. Minulý rok sme boli navšt´viť Dobšinskú ľadovú jaskyňu, kaštieľ Betliar a mineralogicko - banícku expozíciu v Nižnej Slanej.  Slnečné lúče a modrá obloha boli zárukou pekného počasia. Po príchode na miesto určenia nás čakala pracovníčka Správy Národného parku Slovenský kras MVDr. Andrea Balážová, ktorá má na starosti environmentálnu výchovu. Previedla nás po náučnom chodníku začínajúcom pri vstupnom areáli jaskyne Domica, pri pamätnej tabuli Národného parku Slovenský kras. Cestou sme prešli okolo piatich informačných panelov venovaných národnému parku, samotnému náučnému chodníku, faune, geológii a flóre tohto chráneného územia. Po zdolaní trasy sme pokračovali návštevou jaskyne Domica zaradenej do svetového prírodného dedičstva. Upútala nás nielen svojou sintrovou výzdobou ale aj vzácnymi archeologickými nálezmi.

            Za zorganizovanie exkurzie ďakujeme Mgr. Dušanovi Matúškovi.

            Na záver môžeme len dúfať, že na budúci rok nás čaká ďalšia úžasná exkurzia do Zádielskej tiesňavy a Gombaseckej jaskyne.

        • Muzikál ,,Aladin čarovná lampa"
          • Muzikál ,,Aladin čarovná lampa"

          • Žiaci 1. a 2. stupňa sa zúčastnili muzikálu ,,Aladin a čarovná lampa“ v divadle Actores v Rožňave. Rodinný muzikál autorky Tatiany Masníkovej s hudbou Róberta ,,Ropka“ Šimka (Finalista Slovensko hľadá Superstar a líder skupiny Massriot) a Petry Bangóovej. Dobrodružný rozprávkový príbeh plný hudby a  tanca, s nádhernými kostýmami, veľkou výpravou a podmanivými svetelnými efektami. Muzikálový príbeh na motívy rozprávok Tisíc a jednej noci nás zaviedol do Bagdadu. Dej nás úplne pohltil a vtiahol do rozprávkového sveta. Tešíme sa už teraz na ďalší rozprávkový príbeh.

             

            Ostatné fotky si môžete pozrieť vo fotoalbume. :)

        • Návšteva NP Muránska Planina
          • Návšteva NP Muránska Planina

          • Lesná pedagogika

             

                        Dňa 15.6.2017 sa žiaci ZŠ Lubeník zúčastnili výletu na Muránsku  planinu. Zamestanci štátneho podniku LESY Revúca, pripravili aktivity lesnej pedagogiky pod vedením Ing. Evy Vavrekovej.Štátny podnik má viac ako 160 certifikovaných lesných pedagógov a ročne sa zapojí do aktivít lesnej pedagogiky viac ako 20 000 ľudí. Lesníci v úlohe lesných pedagógov učia vnímať a zažiť les všetkými zmyslami priamo v lesnom prostredí. Hrami a zážitkami spoznávajú deti aj dospelí život v lese a objavujú tajomstvá prírody. Aktivity lesnej pedagogiky sa stali samozrejmou súčasťou najväčších lesníckych podujatí pre verejnosť.

             

            Ostatné fotky si môžete pozrieť vo fotoalbume :)

        • MDD
          • MDD

          •  

            Medzinárodný deň detí sa stáva príležitosťou pripraviť v tento deň pre deti taký program, ktorému sa potešia nielen tí najmenší a žiaci I. a II. stupňa, ale i tí, ktorí si myslia, že sú už dostatočne veľkí, a vraj ich už nič neprekvapí. Nakoľko ich prekvapil pripravený program, ktorý začal cvičným poplachom DHZ Jelšava pod vedením Ing. Pavla Zapletala evakuáciou žiakov zo svojich tried na školský dvor, kde po ich príchode na nich čakali ďalšie pripravené ukážky hasičov a ich hasičskej techniky. 
            Príslušníci PZ z Revúcej si získali chlapcov ukážkami ich zbraní, mnohí si ich poťažkali, ale i vyskúšali, či to boli samopaly, signalizačná pištoľ, ochranné vesty, terč na riadenie cestnej premávky, brokovnicu a vysielačky. Srdcia detí si získali psovodi z PZ Revúca. 
            Po týchto ukážkach nasledoval koncert Rožňavskej skupiny MassRiot na OcÚ v Lubeníku. Lídrom skupiny je finalista markizáckej show Slovensko hľadá superstar Robo Šimko. Robkova skupina upozornila na seba na súťaži EUROVISION, kde s piesňou Môj Anjel Spí postúpil zo semifinálového kola do finále, čo pre chlapcov predstavovalo veľký úspech. V súčasnosti členovia kapely Robko, Marek, Gabriel, Ján vydali nový album s názvom "III" z ktorého zaspievali niektoré piesne. Tento koncert mal veľký úspech u detí. Všetci zúčastnený si pripravili pre naše deti pútavý program. Srdečná vďaka za spokojné a žiarivé očká našich ratolestí.
            Za finančnú podporu tejto vydarenej akcie ďakujeme OcÚ Lubeník.

             

            Fotografie si môžete pozrieť vo fotoalbume :)

        • Letná škola
          • Letná škola

          • Základná škola Sama Tomášika s Materskou školou Lubeník organizuje v rámci národného projektu  ŠOV akciu

            "Letná škola" pre všetky deti zapojené do Neformálneho vzdelávania.

            Akcia bude prebiehať v priestoroch  Zš S. Tomášika s Mš Lubeník  v dňoch 10. - 14. júla 2017 v čase od 8:00 do 12:30. Obsahová náplň aktivít letnej školy je zameraná na voľnočasové športové, hudobné a výtvarné činnosti, hry a  výchovné aktivity.

             

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • V lone krásnej prírody sa v dňoch 22.5 – 26.5 2017 zúčastnilo 26 žiakov ZŠ S. Tomášika s MŠ Lubeník školy v prírode. Ubytovali sme sa v hoteli Telgárt.

            Už cestou autobusom sme si všímali malebnú prírodu našich hôr, kde sme navštívili dedinku pod Kráľovou hoľou - Šumiac. V múzeu zvoncov sme sa oboznámili s ľudovými tradíciami a následne sme zdolávali trasu ku krížu pod Kráľovou hoľou. Modrá obloha a slnečné lúče boli našimi sprievodcami pri všetkých výletoch. Z okien nášho hotela sme mali nádherný výhľad na okolitú prírodu. Keďže sme tu trávili celý týždeň, chceli sme spoznať aj okolie. Pripravili sme deťom rôzne zábavné hry, ale aj výlety a exkurzie do okolia. Turistickou vychádzkou sme sa dostali k prameňu Hrona, kde sme si prezreli unikátny kamenný most. Cestou vláčikom sme prechádzali piatimi tunelmi, z čoho jeden je zaoblený, lebo je vytesaný do skaly. Dostali sme sa na Dedinky, kde sme si pozreli vodnú nádrž Palcmanská Maša. V dedine Telgárt sme mali šťastie na rezbára a sochára, ktorý nám umožnil prezrieť si jeho diela. Počas štvrtka sme si zašantili a vykúpali sa v Aquaparku Poprad. Deň zakončený diskotékou bol pre deti úžasnou odmenou. Nesmieme zabudnúť na kúpanie v hotelovom bazéne a výlet do Dobšinskej ľadovej jaskyne, kde sme si prezreli krásnu výzdobu.

            A na záver môžeme len dúfať, že na budúci rok nás čaká taká istá úžasná škola v prírode.

                                                                                                               Mgr. Slavomír Sabol

             

            Ostatné fotografie si môžete pozrieť vo fotoalbume :)

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Tak ako každý rok, aj tento sme si uctili a potešili naše mamičky zaujímavým programom, ktorý mohli zhliadnuť na Obecnom úrade v Lubeníku. Tento rok sme si Deň matiek pripomenuli v stredu 10.5.2017. Deti sa pousilovali a nacvičili program najlepšie ako vedeli. Spoločnými silami sme prichystali krásny program, kde deti predviedli svoje herecké, tanečné, ale aj spevácke prednosti.

            Po úvodnom slove z úst  starostu obce Lubeník pána Ľ. Kisela sa nám predstavili naši najmenší s pásmom pesničiek a básničiek. Po milom predstavení našich predškolákov prišli na scénu naši starší, úspešní divadelní herci, ktorí na regionálnej prehliadke Detská divadelná Revúca obsadili krásne druhé miesto. Pod režijným vedením pána J. Genčanského predstavili známu Dobšinského rozprávku O Kubovi, ktorá inšpirovala aj majstra Milana Rúfusa.

             Scénkami nás previedla zdatná moderátorka Tamarka Hegyiová.

            Veríme, že naše deti programom nesklamali, ale naopak,svojimi hereckými výkonmi prekvapili a  potešili celé obecenstvo, ktoré potleskom nešetrilo.

             

            Fotky si viete pozrieť na našom albume :)

        • Detská divadelná Revúca
          • Detská divadelná Revúca

          • Názov hry:               Kubo, Kubko, Kubíček 

                                           (podľa rozprávky P. Dobšinského, s veršami M. Rúfusa)

            Réžia:                      Juraj Genčanský                  

            Účinkujúci:

            Dušan Matúška, Liliana Foľtánová, Miroslav Zavacký, Amália Lajčáková,
            Radoslava Zavacká, Zuzana Keresztesová, Tamara Hegyiová, Alex Hegyi,
            Dávid Skokan, Simona Dorkinová, Patrik Balázsy, Kiara Kaminská.

            Detský divadelný súbor pri ZŠ Sama Tomášika s MŠ v Lubeníku  touto hrou nadväzuje na tradíciu detských divadelných predstavení v lubeníckej škole spred niekoľkých rokov.

            Tentoraz sme spracovali známu Dobšinského rozprávku, ktorá inšpirovala aj majstra básnika Milana Rúfusa. Na základe týchto dvoch slovesných spracovaní sme pripravili vlastné libreto, ktoré nám poslúžilo ako základ pre hru detí...

             

            Dňa 22.3.2017 sme sa zúčastnili súťaže s názvom Detská divadelná Revúca. Pri konkurencii 4 divadelných súborov sme si počínali veľmi dobre. Skončili sme na krásnom 2. mieste.

            Diplom.pdf

        • Obvodné kolo biologickej olympiády
          • Obvodné kolo biologickej olympiády

          • V CVČ Tornaľa sa uskutočnilo obvodné kolo biologickej olympiády. Po úspešných minulých rokoch v biologickej olympiáde sa nám aj tento rok darilo skvele. Pod vedením Mgr. Ivety Repákovej reprezentovali našu školu Monika Šedivá, Libor Paulovský, Erika Lojová v kategórii C (9. ročník). Libor skončil na 1. mieste a Erika na 2. mieste. Obidvom srdečne blahoželáme a držíme im palce 30.03. 2017 v Banskej Bystrici kedy sa uskutoční krajské kolo biologickej olympiády.

             

        • Lyžiarsky výcvik - Telgárt
          • Lyžiarsky výcvik - Telgárt

          • V dňoch od 6. do 10. marca 2017 sme zorganizovali lyžiarsky výcvik, ktorý sa uskutočnil v SKI Telgárt. Celý týždeň sme mali krásne počasie a výborné podmienky či už na svahu, alebo v hoteli v ktorom sme boli ubytovaní. Lyžiarskeho výcviku sa zúčastnilo 36 detí a 3 vedúci. 

             

            Ostatné fotky si môžete pozrieť na našom fotoalbume :)